Der findes omkring 130 forskellige mobilabonnementer, som alle dækker forskellige behov. Du skal blandt tage stilling til mængden af taletid, data, EU-data og hvilken type SIM-kort, du har brug for.
Billigste mobilabonnement koster 19 kr./md.
Det billigste mobilabonnement får du hos Lebara for blot 19 kroner pr. måned. Det inkluderer 5 timers tale og 5 GB data, og dækker således et mindre forbrug. Det er et godt begynderabonnement, og egner sig blandt andet til børn.
Der er mange billige mobilabonnementer at vælge imellem, og det er et godt sted at starte, hvis du ikke ved hvad du skal vælge. Se de billigste på listen herunder.
Overblik over de billigste mobilabonnementer
Udbyder | Billigste mobilabonnement |
---|---|
Lebara | 5 timer + 5 GB, 19 kr./md. |
Lyca Mobile | 5 timer + 5 GB, 19 kr./md. |
Flexii | Fri tale + 10 GB, 39 kr./md. |
Fastnet.nu | 5 timer + 0 GB, 40 kr./md. |
Greentel | 2 timer + 2 GB, 48 kr./md. |
Hvor meget taletid har jeg brug for?
Ifølge Danmarks Statistik taler vi i gennemsnit i telefon tre timer hver måned. Taletid er derfor ikke noget, du behøver at bekymre dig om, medmindre du f.eks. har flere ældre familiemedlemmer, som du holder kontakten med via telefonopkald.
Vores forbrug af almindelig taletid er faldende, og det skyldes formentligt at mere kommunikation er rykket over på apps, som bruger data i stedet.
Mobilabonnementer med fri tale er relativt billige, og et godt valg hvis du er i tvivl om dit forbrug. Et mobilabonnement med fri tale kan fås fra 39 kroner pr. måned.
Hvor meget data har jeg brug for?
Behovet for data svinger mere end behovet for taletid, da det afhænger af dine vaner. Mange kan imidlertid nøjes med 20-30 GB data, men det løber hurtigt op hvis du streamer video på farten. Herunder kan du finde nogle generelle anbefalinger til data i mobilabonnementer:
- 5-10 GB data: Tjekke netbank og e-mail, læse nyheder på farten og bruge sociale medier (uden video).
- 20-30 GB data: Podcasts og musik på farten, sociale medier og navigation.
- 50-100 GB data: Sociale medier med videoklip og filmstreaming.
- 500 GB-fri data: Internetdeling, overførsel af større filer, arbejde på farten.
Hvor meget EU-data har jeg brug for?
EU-data er sjældent vigtigt, medmindre du regelmæssigt bevæger dig uden for landets grænser. Mængden af EU-data nulstilles jo på månedlig bases, og skal derfor forbruges i samme måned. De færreste rejser uden for Danmark hver måned, og kan derfor sagtens nøjes med en lille portion EU-data.
De fleste mobilabonnementer indeholder som standard en vis mængde EU-data, der svarer til en brøkdel af den inkluderede data til brug i Danmark.
Skal du på en kort rejse til et andet EU-land, kan du sagtens nøjes med 5-10 GB EU-data. Skal du på en længere rejse, bør du i stedet overveje at købe et lokalt SIM-kort.
Skal jeg vælge 4G eller 5G?
Om du skal vælge 4G eller 5G, afhænger af dine behov. De fleste kan sagtens nøjes med 4G, da hastigheden i det meste af landet er mellem 50 og 150 Mbit/s. 5G er til gengæld en kærkommen opgradering, hvis du ofte overfører større mængder data til og fra din mobiltelefon.
- Vælg et mobilabonnement med 4G, hvis du er en prisbevidst forbruger, der bruger mobilen til typiske formål, såsom sociale medier, YouTube, musikstreaming og lignende. Hastigheden er typisk 50-150 Mbit/s, hvilket er tilstrækkeligt for de fleste.
- Vælg et mobilabonnement med 5G, hvis du ofte overfører store filer eller indlæser store mængder data, da 5G er hurtigere på alle parametre. Typisk kan du opnå hastigheder på mellem 500 og 1000 Mbit/s ved god dækning, så her kan du for alvor mærke forskel.
Mange mobilabonnementer inkluderer 5G som standard, men det er stadig muligt at fravælge det hos enkelte udbydere. Der er ikke nødvendigvis stor prisforskel, så husk at være opmærksom på dette.
Sådan sparer du penge på dit mobilabonnement
Når du undersøger, hvilket mobilabonnement du skal vælge, skal du huske at være bevidst om prisen. Det er også vigtigt, at du gennemgår dine mobilabonnementer regelmæssigt, eksempelvis hvert halve år. Så sikrer du, at du altid har de rette mobilabonnementer til de rette priser. Herunder finder du nogle gode tips, der hjælper dig med at spare penge på dit mobilabonnement:
- Hold øje med forbruget. Det kan blive dyrt, hvis du bruger mere taletid eller data, end dit abonnement inkluderer.
- Kig efter tilbud på mobilabonnementer. Mobilselskaberne vil gerne have dig som kunde, og lokker ofte med gode tilbud. Husk dog kun at vælge et mobilabonnement på tilbud, hvis det opfylder dine behov.
- Gennemgå mobilabonnementer regelmæssigt. Dit forbrug eller behov kan ændre sig med tiden. Gør det til en vane at tjekke abonnementerne en gang hvert halve år, så du altid har et passende abonnement til en fornuftig pris.
- Stil krav til dit mobilselskab. Overvejer du at skifte væk fra dit mobilselskab? Giv dem en chance, inden du skifter, hvis det handler om prisen. Måske er de villige til f.eks. at reducere prisen, eller lægge mere taletid/data i dit abonnement.
- Spar på taletid og data. Skab gode vaner for dig selv og resten af husstanden: Brug Wi-Fi hvor det er muligt, og tænk over dit forbrug når du er ude af huset. F.eks. kan du begrænse cloud-tjenesternes brug af mobildata, og vente med at uploade videoer til sociale medier indtil du er tilbage på Wi-Fi.
- Pas på med udlandstelefoni. Mange bruger mobilen i udlandet, men det kan være dyrt hvis roaming ikke er inkluderet i dit abonnement. Tjek altid med dit mobilselskab inden du rejser, så du ikke får en uventet regning.
Tjek dit mobilforbrug
De fleste mobilselskaber har en god og detaljeret oversigt over dit forbrug. Her kan du finde oplysninger om dataforbrug, taletid, sendte SMS/MMS, udlandstelefoni, m.m.
Når du kender dit mobilforbrug, er det nemmere at finde det rette mobilabonnement. Husk dog, at forbruget kan svinge fra måned til måned, så det kan betale sig at undersøge forbruget i de seneste 12 måneder.
Du skal også tage højde for, at forbruget af data er stigende, i takt med at flere apps og tjenester kræver internetforbindelse på farten.
Undersøg mobildækningen i dit nærområde
På Mastedatabasen.dk kan du få et overblik over mobilmaster, der er placeret tæt på dig. Det kan være en fordel, hvis du ofte bruger mobilen på bestemte strækninger eller lokationer, da dækningen kan variere hos de forskellige mobilselskaber.
En anden mulighed er at bruge Tjekditnet.dk, som også er en offentlig tjeneste. Der kan du indtaste en adresse og med det samme få oplyst, hvilke hastigheder du kan forvente på de forskellige mobilnetværk.